ျမန္မာျပည္တြင္ႏွလံုးေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔ျခင္း ေရာဂါတျဖည္းျဖည္း အျဖစ္မ်ားလာပါသည္။ ၄င္းေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးေသာ လူနာမ်ားကို ေတြ႕ရွိလာပါသည္။
ေအာက္ပါ အစားအစာမ်ားသည္ ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေသာစားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။
(က) င႐ုတ္သီးမႈန္႔
သန္႔ရွင္းေသာ၊ လတ္ဆတ္ေသာ င႐ုတ္သီးေျခာက္မႈန္႔မ်ားသည္ ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔မႈကို တားဆီးေပးသျဖင့္အလြန္ ထိေရာက္ေသာ အစားအစာ ျဖစ္သည္။
(ခ)ေလးညႇင္း
မႊန္စပ္ေသာ ေလးညႇင္းသည္ ေသြးေၾကာအတြင္းပ်စ္ခဲပိတ္ဆို႔မႈကို ေကာင္းစြာ တားဆီးေပးေၾကာင္း သိရသည္။ ေလးညႇင္းမႈန္႔သည္ အက္စပရင္ထက္ ပိုမို ေကာင္းမြန္သည္။
(ဂ) သစ္သီးဝလံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
၄င္းတုိ႔တြင္ ဗီတာမင္စီဓာတ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္တုိ႔ၾကြယ္ဝသျဖင့္ ေသြးေၾကာပ်စ္ခဲပိတ္ဆို႔မႈကို ကာကြယ္ရာတြင္ အေထာက္အကူ ျပဳသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သင့္တင့္မွ်တစြာ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ထိေရာက္စြာ အက်ဳိးခံစားခြင့္ ရရွိႏုိင္သည္။
ဖုိက္ဘရီႏိုဂ်င္(ေခၚ) ေသြးခဲမႈကို က်ဆင္းေစသျဖင့္ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကိုမ်ားမ်ား စားသံုးေပးရပါမည္။ အထူးသျဖင့္ သက္သတ္လြတ္ စားသံုးသူမ်ားတြင္ အထိေရာက္ဆံုးျဖစ္သည္။
(ဃ) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ေသြးခဲေစျခင္းကို တုိက္ဖ်က္ရာတြင္ အားေကာင္းေသာ စားေသာက္ဖြယ္ရာျဖစ္သည္။ ေသြးေၾကာအတြင္းပ်စ္ခဲပိတ္ဆို႔မႈ အႏၲရာယ္ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ သည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အစားနည္းသူႏွင့္လံုးဝ မစားသူမ်ား ႏႈိင္းယွဥ္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားမ်ားစားသူတို႔တြင္ ေသြးပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈ အႏၲရာယ္နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အစိမ္းအတိုင္းျဖစ္ေစ၊ ခ်က္ျပဳတ္၍ ျဖစ္ေစစားသံုးျခင္း၌ အာနိသင္ အလြန္ကြဲျပားျခင္းမ်ဳိးမရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
(င)ခ်င္း
မႊန္စပ္ေသာ အန႔ံ၊ အရသာရွိသည့္ အရာကို သင့္တင္မွ်တစြာ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးပ်စ္ခဲျခင္း အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္သည္။ ခ်င္းတြင္ ပါဝင္ေသာ ဂ်င္ဂ်ာေရာလ္(ေခၚ)ဓာတ္သဘာဝ သည္အက္စပရင္ ကဲ့သို႔ ဓာတုတုံ႔ျပန္မႈ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။
(စ) စပ်စ္သီး
စပ်စ္သီးကိုအေစ့၊ အခြံပါ မက်န္ စားသံုးျခင္း၊စပ်စ္ရည္အျဖစ္ ႀကိတ္ညႇစ္၍ ေသာက္သံုးျခင္းသည္ ေသြးခဲမႈမ်ားကိုတုိက္ဖ်က္ တားဆီးေပးႏုိင္စြမ္းရွိသည္။
(ဆ) မႈိနက္
မႈိနက္စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးေၾကာအတြင္းေသြးပ်စ္ခဲမႈကို တားဆီးေပးႏုိင္ေၾကာင္းသိရသည္။ မႈိနက္တြင္ အမ္ဒီႏိုဆင္းကဲ့သို႔ ေသြးက်ဲေစေသာဓာတ္ေပါင္းမ်ဳိးကို ေတြ႕ႏုိင္သည္။
(ဇ) သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီတြင္ ေသြးပ်စ္ခဲမႈကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏုိင္စြမ္းအား ေကာင္းစြာပါရွိေၾကာင္းသိရသည္။ ပံုမွန္စားေသာက္ေပးသူမ်ားအတြက္ ေသြးပ်စ္ခဲမႈေလ်ာ့ပါးသြားေၾကာင္း သိရသည္။
(စ် )ၾကက္သြန္နီ
ေသြးပ်စ္ခဲမႈကိုတားဆီးေပးေသာ အစားအစာျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပသည္။ေန႔စဥ္ၾကက္သြန္နီ စားသံုးေသာ သူမ်ားတြင္ ေသြးပ်စ္ခဲျခင္းကို ေလ်ာ့ပါးေစရန္ႏွင့္ ေသြးခဲျခင္းကိုေပ်ာ္က်ေစႏိုင္သည္။ ၾကက္သြန္နီ ၁ဝဝ ဂရမ္(၆ က်ပ္ခြဲသားခန္႔) သည္ ေသြးတြင္း အဆီဓာတ္ကိုလံုးဝနီးပါး ေခ်ဖ်က္ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ။
ဆရာၾကြယ္(ဦးပိုင္)
မိုးညွင္းသတင္းမ်ားကိုWebsiteမွာ ဲ
ဝင္ျကည့္လို႔ရပါျပီ
Websiteလိပ္စာ
http://mohnyinnews.blogspot.com
Posted via Blogaway
No comments:
Post a Comment